29 - 30 juni 2019

! Live streaming op 4 velden !

! Live streaming on 4 pitches !

 


23.05.2019 Home Organisatie Uitnodiging Formulieren Nuttige Info Resultaten Pers Foto/Film

EUROPACUP KAJAKPOLO - 24 en 25 JUNI 2017 -

SPORT.VLAANDEREN -SPORTCENTRUM HAZEWINKEL - WILLEBROEK (HEINDONK)

DE BRITTEN STORMEN OP DUITSE VESTING .

Het kanopolo-tornooi Flanderscup 2018, tevens tweede en beslissende ronde EUROPACUP 2018 werd een heel merkwaardig tornooi en bracht een heel nieuw inzicht in de huidige waardeverhoudingen het kanopolo.

DUITSE MANNEN GRIJPEN DE MACHT; .
Duitsland dat zich zowat over de ganse lijn aan het vernieuwen is, verjongen dus, zo bleek op Hazewinkel waar zowel winst als nederlaag genoteerd diende te worden.
Het Mannen-team voelde zich traditiegetrouw op Hazewinkel blijkbaar weer naar hun beste doening groeien en werkten zich in deze tweedaagse competititie inderdaad naar de finale. Naar een finale waar zij in geen geval wereldkampioen Italië , tevens Europacup-leider na de eerste ronde,niet zullen ontmoeten. Dit wegens zeer laattijdig en eveneens zeer verrassend italiaans forfait voor dit tornooi.
Maar het was een underdog Spanje die zich op weliswaar stevige kousenvoeten door de eerste wedstrijdronden vochten om voet te zetten naast de Duitsers in de finale.
In die eindstrijd lieten onze oosterburen echter geen twijfels of uitdagers meer toe. In een stevige en heel leuke wedstrijd ,rijk gekruid met doelpunten, kampte de Manschaft zich met 8-5 score naar overtuigende zege. Frankrijk, in de eerste ronde met Italië in de finale, miste hier op Belgische bodem de (kanopolo)boot en moest gelaten vrede nemen met een 5de plaats.
Nederland deed een hoopgevend knappe greep naar de laatste vrije plaats op het schavot. Met Polen op plaats vier, wat we misschien dan zelfs de verrassing van deze Flanderscup mogen noemen .
Door het succes van de Duitse mannen grijpen zij naar de Flanderscup-dagzege en tevens naar de E.C.A.-cup, de Europacup-trofee, dan toch maar weer .
Spanje, dat Frankrijk met het kleinste stootje naar de derde plaats verwijst , vervolledigden beide het schavot .

BELGEN BIJTEN VAN ZICH AF.
Het zevenkoppige Belgische Mannen-team moest ter elfder ure nog het forfait van Gentenaar Stinus Van Hoof aanvaarden . Toen waren ze nog met 6 ! Het absolute minimum om een geweldig tornooi op wereldniveau als deze Flanderscup-Europacup trofee zonder kleerscheuren af te werken. De nieuwe trainer Mikaël Thys had zijn doelstellingen voor dit tornooi, trouwens het enige tornooi dat onze Nationale selectie dit jaar te bespelen krijgt, realistisch bijgesteld : spelen voor wat we waard zijn, waarbij de match-resultaten geen primair belang hebben . Dit is een overgangsjaar en we willen zien waarop we kunnen verder bouwen, zo liet hij ons weten
Onze mannen hadden het begrepen, lieten het niet aan hun hart komen . Integendeel ze begonnen hun eerste confrontatie meteen met een zege tegen Zweden, 6-2 , beter kon niet, ook voor de moraal. Ze werden terug gezet door Nederland en Polen (nr 3 en 4 in de eindstand ) maar toonden hun weerbaarheid en vooral hun strijdbaarheid. Dat het eerder door persoonlijke fout of een onoplettendheid was dat het winstcadeau werd weggegeven aan die sterke tegenstanders werd hen fataal.
In de tweede dag kwamen zij in de poule terecht voor de plaatsen 7, 8 of 9 in de eindafrekening met Zwitserland en Frankrijk B als te duchten tegenstanders . Verlies tegen de Zwitsers . In de start 0-2 achter gesteld stelden ze in een mum van tijd gelijk, maar kregen in tegenreactie opnieuw score tegen. Met nieuwe Belgische reactie 3-3. De Zwitsers sloegen toch op nieuw toe . En dit alles in zowat 3 minuten. De Belgische veer bleek nu echter gebroken .
Frankrijk B, had van de Zwitsers gewonnen toen het tegen België aantrad .En blijkbaar geen meelij toonde, In mum van tijd leidde het met 2 doelpunten. Maar onze jongens jaagden en kampten, speelden een wonderbaarlijke match wonnen met 7- 4. Whaw!
En het was deze hoge score die het verschil uiteindelijk ook maakte dat België op plaats 7 eindigde . Een onverhoopt resultaat van een vastberaden ploeg met een vastberaden trainer, die uitkijkt naar een nodige verbreding van zijn team met waardige spelers die voor de nationale selectie willen gaan .
Samenstelling Belgisch team : Linos Cattoor, Bert Vlaeminck, SanderVan Cauwenberghe (Gekko), joren Bonnez (mokka), Yoran Jacobs ( TNT) en Ewout Ryckeboer (IRWV

BRITSE VROUWEN STAAN PAL.

Het was in de voorronden van zaterdag al duidelijk dat de ongenaakbare Duitse dames der laatste jaren, dit predikaat niet echt meer konden waar maken. Nadat ze eerder al de wereldtitel verspeelden aan Nieuw-Zeeland, troonden zij zich toch weer primus in Milaan tijdens de eerste Europcup-ronde. Maar hier op de Willebroekse wateren wou het niet zo vlot meer paddelen .
De Britse dames daarentegen, die zich al meerdere jaren met gedrevenheid naar de top wensten te werken, hebben het voor mekaar gekregen: de Finale tegen de Duitse jongedames. In een stevige wedstrijd, met hardnekkig spel aan beide zijden, lieten de Britse ladies met een stugge en aandachtige verdediging geen scoren toe. En wie niet kan scoren maar daarentegen tweemaal door Groot Brittannië te grazen werd genomen , moet uiteraard het hoofd buigen. Duitsland - Groot Brittannië : 0-2 .
Duitsland kon de hoofdpositie in de EUROPACUP-ranking evenwel behouden, en de E.C.A.-beker opeisen voor de aandringende Britse Women, met Frankrijk, ook hier weer, op plaats 3.

NIEUWE GENERATIES -21 MANNEN.

De -21 Mannen-klasse heeft mogelijk zelfs een aardverschuiving aan te aanbieden. In dit scenario speelde Groot Brittannië de hoofdrol.
Zo schitterend als onverwacht( pas op de 5de plaats in de Europacup-ranking ! - ook wegens niet-aanwezig in eerste ronde ). Zij wonnen de finale met 5-3 score tegen de Zwitsers die al even verwonderlijk eigenlijk mede de hoofdrol speelden en hun prestatie in Milaan daarmede bevestigen . Frankrijk , de E.C.A-leider na eerste ronde, diende vrede te nemen, en deden dat ook, met hun nipte zege, 2-1, tegen eeuwige rivaal Duitsland .
De Europacup bleef uiteindelijk in Franse handen, voor Zwitserland en Duitsland .

België, dat met 2 blijkbaar sterk vernieuwde ploegen zich in de strijd presenteerde, kwamen in het stuk helemaal niet voor. Alleen ons -21 A-team kon in hun laatste wedstrijd de enige Belgische maar ook mooie zege bewerken en tevens versieren met een 8 tegen 5 score ten nadele van de tweede Britse ploeg : Groot-Brittannie B . Laat ons uit Belgisch oogpunt besluiten dat in de sport ervaring op doen een niet onbelangrijke factor is in de ontwikkeling naar groot worden.

DE -21 VROUWEN-KLASSE NU OOK VOLWASSEN .

Met 7 nationale selecties in deze klasse aantreden dat is een primeur, en uiteraard een pluim en record voor onze organisatie.
Belgische vrouwen horen daar nog niet bij .
We kregen er bovendien een finale bij die de huidige nieuwe machtsverhoudingen typeert : Duitsland, het gevestigde succesland, tegen Groot-Brittannië, een land met grote kanopolo-traditie, nu eindelijk top.
De Duitse Mädchen hielden het hoofd koel en versloegen met 4-2 dat Britse opkomende vrouwelijk geweld . Frankrijk versloeg Polen in de kleine finale voor plaats 3.
De uitslag van deze Flanderscup 2018 is voor deze klasse ook de Europacup-uitslag , gezien in de eerste ronde men niet aan de reglementaire 4 deelnemende landen kwam om een Europacup-debat te voeren .

Tenslotte werd het voor de organisatoren van Flanderscup, de Kano Gemeenschap Provincie Antwerpen, een succes over de hele lijn. Een mastodont organisatie als deze, 152 matchen op 2 dagen, in de perfectie laten verlopen, je moet het maar doen natuurlijk .

Julien Röttger
Verantwoordelijke Pers

 Sponsors - Sponsors - Sponsors - Sponsors - Sponsors - Sponsors - Sponsors - Sponsors - Sponsors - Sponsors - Sponsors

Met de steun van:

De Marmiet Junior
Kussé Verzekeringen
De Kraanvogel
Swinnens
Transport Michiels

 

   
     

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Website info : webmaster@flanderscup.eu