23 - 24 juni 2018

! Live streaming op 4 velden !

! Live streaming on 4 pitches !

 

FOTO'S 2017

Foto's Hugo Gerstmans

Foto's Raoul Van de Calseyde


14.06.2018 Home Organisatie Uitnodiging Formulieren Nuttige Info Resultaten Pers Foto/Film

EUROPACUP KAJAKPOLO - 24 en 25 JUNI 2017 -

SPORT.VLAANDEREN -SPORTCENTRUM HAZEWINKEL - WILLEBROEK (HEINDONK)

13 LANDEN BRENGEN 40 NATIONALE TEAMS IN TORNOOI.

Het wordt een jubileum, 24 en 25 juni e.k. wordt het 25 ste FLANDERSCUP kanopolotornooi betwist in het bekende watersportcentrum HAZEWINKEL van SPORT.VLAANDEREN in Willebroek .
Dit tornooi is tevens de finale van het E.C.A.-cup 2017 . Dit Europacup gebeuren verloopt, nu voor de 7de maal reeds, in 3 competities. Het Flanderscup tornooi is de enige competitie die geselecteerd werd voor alle reeds betwiste Europacup-tornooien .

Een jubileumuitgave die mooi in de verf wordt gezet door een rijke deelname:
13 landen hebben zich gemeld. Zij brengen in het totaal 40 nationale selecties aan op het water :
12 Mannen teams , 9 Vrouwenteams, 12 Mannen -21j. en 7 Vrouwen -21 teams.
Waarbij de -21 Mannen en vrouwen een recorddeelname score in E.C.A.-cup competitie.

De deelnemende landen :
België Canada Denemarken Duitsland Frankrijk Groot Brittannië Ierland Italië Nederland Polen Spanje Tsjechië Zwitserland.

Een hoogstaande deelname , van Wereldniveau !
In het W.K. 2016 -uitslag noteren we volgende medailles:

Italië : W.K.1 Mannen , 3de Mannen -21
Duitsland : W.K. 1 Vrouwen -21, 2de Mannen -21, 2de Vrouwen
Frankrijk : 2de mannen, 3de Vrouwen
Groot Brittannië : W.K. 1 Vrouwen
Polen : 2de Vrouwen -21
Spanje : 3de Mannen.

Alleen Nieuw-zeeland ontbreekt als enig land nog op deze medaillelijst W.K. 2016 in Syracuse ( Sicilië - Italië) en eveneens op de deelnamelijst van de E.C.A-cup-competitie 2017.

De E.C.A.-CUP
Wordt betwist in 3 etappes, dit jaar in :
1 . Frankrijk : Saint-Omer 27 en 28 mei.
2 . Denemarken : Kopenhagen 10 en 11 juni
3 . België : Willebroek 24 en 25 juni.

Eerste manche Saint-Omer :

Deze eerste ontmoeting werd dus reeds betwist.
België nam er deel met alleen een Mannenteam.
10 landen kwamen daar in Noord-Frankrijk in de strijd .
Onze Belgen eindigden op een 7de plaats. Met 2 Duitse teams, Frankrijk, Italië, Spanje, Nederland in de strijd was deze 7de plaats het hoogst haalbare. Zij hielden Polen, Zwitserland en Denemarken in de voorlopige eindstand achter zich en dat is op zichzelf reeds positief.
Zij dienden in 2 dagen 7 matchen te spelen daarvan werden er 2 succesrijk afgesloten : 6-1 tegen Denemarken en 6-2 op het gepaste eindspelmoment tegen Polen. Eerder, in de voorronde,werd 3-3 gelijk gespeeld tegen datzelfde Polen.
Het 3-4 verlies tegen Nederland is ongetwijfeld een goed resultaat,. Nederland ex-wereldkampioen en is toch één van de Europese toplanden. 2-4 en 1-4 verlies tegen respectievelijk grootheden als Frankrijk en Duitsland zijn normaal, maar bewijzen tevens dat ook daar echt gestreden werd om eervol uit de strijd te komen.

Een 7de plaats in de ranking moet nu verdedigbaar zijn op Hazewinkel. Een grotere weerstand is daar, door de grotere deelname al zeker, te verwachten. Maar eigen terrein moet dan weer zijn voordeel kunnen geven.

Opmerkelijk is alleszins de demonstratie die Duitsland in Saint-Omer toonde, na hun zwakke prestatie vorig jaar in de Franse beginfase. Ze eindigden in deze eerste ronde op winst bij de Mannen , de Mannen -21 en Vrouwen -21.
Terwijl Frankrijk de eer en dé verrassing opeiste in de Vrouwenklasse, waar Duitsland de laatste jaren dan toch echt ongenaakbaar was.

Het Europacup-tornooi dat op 23 en 24 juni in het Sport.Vlaanderen centrum Hazewinkel te Willebroek zal plaats vinden is de tweede en ultieme ronde geldend voor de Europacup 2018 met inzet de E.C.A.-Cup. De eerste ronde werd gespeeld voor 3 weken in Milaan .
Het was trouwens de voor eigen publiek spelende Squadra ,huidige wereldkampioen en momenteel op sterk niveau acterend,
dat ook dit tornooi won , voor Frankrijk en Duitsland de compagnons op het schavot. Dit althans voor de beide mannelijke teams, Mannen en Mannen -21 J betreft . In de vrouwelijke competities was het Frankrijk dat tweemaal scoorde

Zeggen dat het op Hazewinkel dan opnieuw een robbertje worden zal Italië - Frankrijk is wat al te voorbarig . Duitsland bijvoorbeeld is met zijn verjongde ploeg beslist op revanche uit, en uit het verleden weten we dat Duitsland en Hazewinkel een gunstig koppel vormen . En je weet nooit met Spanje, het W.K.-3 team of Nederland, een beetje in de verdrukking momenteel, maar kan alleen beter of misschien verrassender worden .

Kortom op Hazewinkel wordt het een harde uitputtende strijd met 13 landen waarvan het hele W.K. schavot en 9 landen uit de eerste 12 van dat W.K. Wie zegt beter ? Aan de top is dus alles mogelijk uitschuivers zijn legio in een mastodontcompetitie zoals deze : 152 matchen op 4 terreinen in 2 dagen, De sterkte per match maar zeker ook in uithoudingsvermogen gaat hier naar de Cups, de Flanderscup, als trofee van dit eigenste tornooi op Belgische bodem of de Europese E.C.A.- CUP, de 9de EUROPACUP.

EN DE BELGEN ….

België brengt 3, uitsluitend mannen teams op het water : 1 Mannen seniorsteam en 2 Mannen -21 jaar ploegen .
Het Mannen team wordt gevormd door Bert Vlaeminck, Sander Van Cauwenberghe en Linos Cattoor thuis in het Gentse Gekko, Stinus Van Hoof en
Joren Bonnez, van ket kempische Mokka - Mol, Yoran Jacobs, TnT - Turnhout en Ewout Ryckeboer van de Ieper club IRWV.

Behalve Yoran Jacobs, met 22 de jongste en voor het eerst in Mannen-selectie, zijn de overige spelers ervaren knapen die hun sporen verdiend hebben , sommigen zelfs internationaal aandacht kregen, waarvan Linos Cattoor met 28 de "ouderdomsdeken " in de ploeg is.

Het wordt een uitertst zware opdracht voor onze jongens als zich willen tonen op eigen terrein . Hun belangrijkste handicap is misschien wel dat zij met een minimale ploeg, 7 spelers, juist voldoende voor een match te spelen. .Iedereen moet dan ook in elke match aantreden .
Het zal dus een kwestie worden van keuzes maken. Kiezen tegen welke tegenstander gaan we voluit , en tegen welke tegenstander wordt er ralenti gespeeld, om krachten te sparen .

Het is trouwens voor onze nationale ploeg de enige gelegenheid dit jaar om hun mogelijkheden te tonen, Zij waren er vooreerst niet bij in Milaan, en een deelname aan het WK. dat dit jaar eind augustus zal start in het Canadese Welland staat om financiële redenen niet op het programma van het team .

Hopelijk kan de nieuwe trainer van de nationale kanopoloselectie, Michaël Thys, de nodige motivatie inpompen om zich eenmalig toch te overtreffen en te bewijzen dat de dip die het Belgisch kanopolo doorworstelt niet bij de pakken zal blijven zitten . De vorige trainer, Julien Prieur een Frans internationaal, scheen het goed te menen met de Belgische opdracht, en hield Belgie in de ECA.-cup'17 op een verdienstelijke 8 ste plaats, als eerste ,laat ons zeggen, na de echte Europese , ja wereldtop. Denemarken, Ierland en Polen, respect eisende tegenstanders, hielden zij o.a wel achter zich. Desondanks zette hij toch een punt achter zijn opdracht.
Michaël Thys, de nieuwe sterke man moeten we echter het vertrouwen geven: een 33 jarige licentiaat lichamelijke opvoeding actief en groot geworden in het Handbal (1 jaar prof in het gerenommeerd Duitse). Door ernstige knieblessure overgestapt naar het handbal in een bootje , het kanopolo. De hardheid in het spel, de tactiek en techniek,( de niet onbelangrijke balvaardigheid en werptechniek) van het Kanopolo zijn ongetwijfeld verwant aan het Handbal., dus dat zit zeker snor .
2018 is voor hem , zo zegt hij zelf, een overgangsjaar. De kalenderomstandigheden zitten nu eenmaal niet mee. Maar er wordt getraind en spelerskwaliteit is aanwezig.

België komt met 2 mannenteams -21 in de strijd . Een selectie is ons nog niet bekend .
Een Mannen -21 team was wel in de Milaan in de kanopolo-esbatimenten aldaar . Ons jongerenteam kon er weliswaar geen winstmatch uit puren . Nochtans wanneer de uitslagen naderbij worden bekeken blijkt dat, gezien verschillende matchen slechts met het kleinste verschil verloren werden, dat onze gasten daar niet ontgoocheld hebben . Op het eigen terrein hier kan en moet het dus alleen maar beter worden .

FOTOGRAFEN : Aan de fotografen die wensen of in opdracht beelden dienen te nemen van het gebeuren vragen wij zich uiterlijk donderdag 21 via mail te melden, en eventuele noodzakelijke wensen en tijdstip van uw aanwezigheid te vermelden . Bij aankomst op Hazewinkel neemt U dan contact op met het hoofdkwartier . Het is aldus onze bedoeling u in beste omstandigheden te ontvangen en uw taak te kunnen laten uitvoeren .

LIVESTREAM : Het ganse tornooi zal via Livestream volledig life kunnen gevolgd worden : op 4 terreinen , 152 matchen .
De noodzakelijke links zullen U eerlang medegedeeld worden .

Julien Röttger
Verantwoordelijke Pers

 Sponsors - Sponsors - Sponsors - Sponsors - Sponsors - Sponsors - Sponsors - Sponsors - Sponsors - Sponsors - Sponsors

Met de steun van:

De Marmiet Junior
Kussé Verzekeringen
De Kraanvogel
Swinnens
Transport Michiels

 

     
     
 
Website info : webmaster@flanderscup.eu